- ertwert
- Konu Yazar
Endüstriyel üretimde çığır açan gelişmeler yaşanıyor! FANUC America, Automate 2026 fuarında yapay zeka (YZ) destekli robotlarını ve adaptif otomasyon çözümlerini sergilemeye hazırlanıyor. Bu yenilikler, özellikle otomotiv, gıda işleme, lojistik, paketleme ve kaynak gibi sektörlerde verimliliği ve esnekliği artırmayı hedefliyor.
FANUC'un sergileyeceği sistemler, fiziksel YZ (physical AI), üretken YZ (generative AI), dijital ikizler (digital twins), 3D görüş ve gerçek zamanlı hareket adaptasyonu gibi ileri teknolojileri bir araya getiriyor. Bu sayede robotlar, dinamik üretim ortamlarında algılama, otonom ayarlama ve operasyon yapabilme yeteneği kazanıyor.
Zorlu Kaynak İşleri Artık Kolay: CRX-3iA işbirlikçi robot (cobot), yapısal çelik I-kirişlerde dikey yukarı kaynak (vertical-up welding) gibi geleneksel olarak zorlu olan işlemleri başarıyla gerçekleştiriyor. Robot, kaynak havuzunun sarkmasını önleyen özel bir kaynak profili kullanarak, deneyimli bir kaynakçının hareketlerini taklit ediyor. Üstelik sadece 11 kg ağırlığıyla kolayca taşınabiliyor ve manyetik bağlantı sayesinde hızlıca kurulabiliyor.
Hareket Halindeki Montaj: CRX-20iA/L cobot, hareketli motor blokları üzerinde cıvata sıkma işlemini yapıyor. Inbolt fiziksel YZ teknolojisi ve NVIDIA işlem gücü sayesinde, robot çift yönlü konveyörlerde hareket eden bileşenleri takip ederek üretimi durdurmadan montaj görevlerini tamamlıyor. Bu, kesintisiz montaj hatları için büyük bir avantaj.
Dijital ikiz teknolojileri, devreye alma süresini kısaltmak ve üretim hücrelerini optimize etmek için giderek daha fazla kullanılıyor. FANUC'un M-710/50/26D Gıda Opsiyonu robotu, NVIDIA Isaac Sim ile entegre çalışarak paketlenmiş gıda taşıma operasyonlarının simülasyonunu yapıyor. Bu sayede üreticiler, fiziksel kurulumdan önce konfigürasyonları test edebilir, iş akışlarını doğrulayabilir ve darboğazları belirleyebilir.
Paketleme ve lojistik ortamlarında insan-makine işbirliği kritik öneme sahip. FANUC'un CRX-10iA/L cobot'u, RGB-D kameralar, YZ tabanlı takip algoritmaları ve barkod tarama ile dinamik yakınlık izleme sağlıyor. Sistem, yakındaki operatörleri algıladığında robotik hareketi ayarlıyor veya güvenli bir konuma geçiyor, böylece üretim sürekliliğini korurken güvenliği de sağlıyor.
FANUC, otomotiv sektörüne yönelik R-2000/E Serisi robotlarını tanıttı. Sekiz farklı konfigürasyona sahip bu robotlar, daha yüksek eksen hızları, artırılmış bilek yük kapasiteleri ve daha küçük kurulum alanları sunuyor. Bu özellikler, ağır yük taşıma ve yüksek döngülü nokta kaynak (spot welding) gerektiren üretim ortamları için ideal.
Artık robot programlamak daha kolay! Bir gösterimde, konuşulan talimatlar YZ tarafından oluşturulan Python koduna dönüştürülerek robotik hareketlere çevriliyor. Bu yaklaşım, işbirlikçi robotlarla doğal dil etkileşimi sağlayarak programlama karmaşıklığını azaltmayı hedefliyor. Bu sayede kurulum süreleri kısalabilir ve teknik engeller ortadan kalkabilir.
Bu gelişmeler, endüstriyel otomasyonun geleceğine dair heyecan verici ipuçları veriyor. YZ ve robotik entegrasyonu, üreticilere daha esnek, verimli ve adaptif üretim süreçleri sunarak rekabet avantajı sağlıyor.