- ertwert
- Konu Yazar
Yarı iletken ve batarya üretiminde temiz odaların önemi her geçen gün artıyor. Bu hassas ortamlarda, en küçük bir partikül bile üretim kalitesini ve verimliliği olumsuz etkileyebilir. İşte tam da bu noktada, igus'un yeni polimer bilyalı rulmanları devreye giriyor!
Temiz Odalarda Neden Özel Rulmanlara İhtiyaç Duyulur?
Geleneksel metal rulmanlar, sürtünme, aşınma veya yağlama maddelerinin bozulması nedeniyle partikül üretebilir. Bu durum, nanometre hassasiyetindeki mikroelektronik devrelerin üretildiği yarı iletken tesislerinde veya batarya üretim hatlarında ciddi sorunlara yol açar. Üretim süreçlerinin kesintisiz ve hatasız ilerlemesi için düşük partikül emisyonlu, bakım gerektirmeyen hareketli bileşenler şart.
igus'un Çözümü: xiros Polimer Bilyalı Rulmanlar
igus, temiz oda uygulamaları için özel olarak tasarlanmış yeni xiros polimer bilyalı rulman serisini tanıttı. Bu rulmanlar, metal yerine özel mühendislik polimerlerinden üretiliyor ve harici yağlamaya ihtiyaç duymuyor. Bu sayede, sürtünmeden kaynaklanan kirlilik riski en aza indiriliyor.
Malzeme Harikası: İç ve dış bilezikler, enjeksiyon kalıplı yüksek performanslı bir polimer olan xirodur C161'den yapılıyor. Cam yuvarlanma elemanlarını tutan kafes ise xirodur A161'den üretiliyor. Bu malzemeler, aşınma direnci ve kimyasal kararlılık açısından özenle seçilmiş.
Cam Bilyalar: Geleneksel çelik bilyalar yerine cam bilyaların kullanılması, rulman mimarisini standart endüstriyel tasarımlardan ayırıyor ve partikül oluşumunu daha da azaltıyor.
Temiz Oda Performansı Onaylandı!
igus, Fraunhofer IPA Enstitüsü ile iş birliği içinde geliştirdiği laboratuvarında yeni rulmanları test ediyor. İlk testlerde, altı planlanan yeterlilik testinden üçü, en yüksek temiz oda sınıflandırma eşiğini (metreküp başına en fazla on adet 0.1µm partikül ve 0.2µm'den büyük partikül yok) başarıyla geçti. Bu sonuçlar, rulmanların resmi IPA sertifikasyonu için hazır olduğunu gösteriyor.
Mekanik Performans ve Bakım Avantajları
Bu polimer rulmanlar, yüksek yükler yerine orta hız ve hafif yük uygulamaları için ideal.
Teknik Özellikler (6000 serisi için):
Maksimum dönüş hızı: 1.700 dev/dak
Statik yük kapasitesi: 60N
Dinamik yük kapasitesi: 65N
Bükülme mukavemeti (20°C'de): 27MPa
Maksimum uzun süreli çalışma sıcaklığı: 60°C
Yağlamasız çalışmaları sayesinde bakım gereksinimleri önemli ölçüde azalıyor. Bu da özellikle servis erişiminin kısıtlı olduğu otomasyon sistemlerinde büyük bir avantaj sağlıyor.
Uygulama Alanları Neler?
Bu rulmanlar, yarı iletken wafer taşıma sistemleri, batarya hücresi taşıma ekipmanları, kompakt konveyör silindirleri, robotik transfer mekanizmaları ve partikül kontrolünün kritik olduğu diğer otomasyon sistemleri için biçilmiş kaftan. Ayrıca, bakım gerektirmeyen çalışma ve kirlilik riskinin azaldığı elektronik montaj sistemlerinde de kullanılabilecekler.
igus'un bu yenilikçi polimer rulmanları, temiz üretim ortamlarında tekrarlanabilir hareket ve sıkı çevresel koşullar altında güvenilir performans arayan endüstriler için önemli bir adım.