- ertwert
- Konu Yazar
Allied Vision, endüstriyel denetim süreçlerini baştan yazacak yeni makine görüşü kameralarını tanıttı. Elektronik, otomotiv, havacılık ve yarı iletken sektörleri için özel olarak tasarlanan bu kameralar, senkronize 3D metroloji (ölçüm bilimi) ve renkli görüntüleme yeteneklerini tek bir cihazda birleştiriyor.
Tek Sistemde Hem Boyut Hem Renk Kontrolü
Geleneksel olarak, ürünlerin hem geometrik ölçümleri hem de yüzey kusurları için ayrı ayrı denetim sistemleri kullanılırdı. Bu durum, entegrasyon karmaşası ve zaman kaybı anlamına geliyordu. Allied Vision'ın 3DPIXA evo compact CXP serisi, bu soruna yenilikçi bir çözüm getiriyor. Tek bir tarama döngüsünde hem 3D derinlik verilerini hem de RGB renk bilgilerini eş zamanlı olarak yakalayabiliyor. Böylece, üretim hızında hassas ölçümler ve yüzey kusuru tespiti mümkün hale geliyor.
Nasıl Çalışıyor?
Bu kameralar, GPU (Grafik İşlem Birimi) hızlandırmalı stereo işleme teknolojisini tri-lineer renkli CMOS çizgi tarama sensörüyle birleştiriyor. Bu mimari sayesinde, tek bir geçişte hem tam 3D nokta bulutu verileri hem de 3x8 bit RGB görüntü çıkışı aynı anda üretilebiliyor. Bu, özellikle elektronik üretim, otomotiv parça denetimi, havacılık kalite kontrolü ve yarı iletken üretimi gibi yüksek verimlilik ve hassasiyet gerektiren alanlar için kritik bir avantaj sağlıyor.
Yüksek Hızlı Veri Aktarımı: CoaXPress 12
Platformun en dikkat çekici teknik özelliklerinden biri, en yeni nesil CoaXPress makine görüşü standardına dayanan 4 şeritli CXP-12 arayüzü. Bu arayüz, koaksiyel kablolama üzerinden 50 Gbit/s'ye kadar toplam bant genişliği sunarak, yüksek bant genişliğine sahip 3D ve RGB veri setlerinin herhangi bir darboğaz olmadan aktarılmasını sağlıyor. Hızlı hareket eden hedeflerin sürekli olarak, veri kaybı olmadan görüntülendiği çizgi tarama denetim sistemlerinde bu hız hayati önem taşıyor. Kameralar, ürün ailesi genelinde 68 kHz'e kadar maksimum tri-lineer çizgi hızını destekleyerek, hareketli üretim hedeflerinin sürekli denetim iş akışlarında tam yüzey yakalanmasını mümkün kılıyor.
Farklı İhtiyaçlara Göre Çözünürlük Seçenekleri
Ürün ailesi, farklı denetim önceliklerine göre optimize edilmiş 8 mikrometre, 10 mikrometre ve 12 mikrometre piksel aralığı varyantlarıyla sunuluyor:
8 mikrometre modeli: En yüksek optik hassasiyeti sunar. 36 mm görüş alanı, yaklaşık 4.500 ölçüm noktası, 2.25 mikrometre yükseklik çözünürlüğü ve 1.32 mm yükseklik aralığı ile küçük bileşenlerin mikro ölçekli denetimi için idealdir.
10 mikrometre modeli: Çözünürlük ve kapsama alanı arasında orta düzeyde bir denge sağlar. 56 mm görüş alanı, yaklaşık 5.600 ölçüm noktası, 3.22 mikrometre yükseklik çözünürlüğü ve 1.89 mm yükseklik aralığı ile genel amaçlı 3D denetim uygulamaları için uygundur.
* 12 mikrometre modeli: Daha geniş kapsama alanı ve daha yüksek verimlilik önceliklidir. 75 mm görüş alanı, yaklaşık 6.250 ölçüm noktası, 4.35 mikrometre yükseklik çözünürlüğü ve 2.55 mm yükseklik aralığı ile daha büyük parçaların veya geniş tarama alanı gerektiren hatların denetimi için tasarlanmıştır.
Bu çeşitlilik, uzamsal çözünürlük, tarama genişliği, hassasiyet ve verimlilik arasındaki tipik makine görüşü dengesini yansıtır.
Endüstriyel Kusur Tespiti ve Kalite Kontrolü
Bu kamera ailesi, geometrik tutarsızlıkların ve görünür yüzey kusurlarının eş zamanlı tespiti için tasarlandı. Ezikler, boyutsal sapmalar, yerleştirme hataları, yanlış hizalanmış konektör pimleri, çizikler, yırtıklar, delikler ve eğrilikler gibi potansiyel kusurlar kolayca tespit edilebilir. Kompakt yapısı sayesinde, dar alanlara sahip üretim hatlarına kolayca entegre edilebilir.
Entegrasyon ve Endüstriyel Kullanım
Sistem entegratörleri için pozlama, kazanç, beyaz dengesi, tetikleme ve senkronizasyon için manuel ve otomatik kontroller sunuluyor. Allied Vision 3D API yazılım geliştirme kiti (SDK) ise entegrasyon süresini kısaltmayı hedefliyor. IP50 çevre koruma derecesine sahip kameralar, kontrollü endüstriyel üretim ortamlarındaki toz girişine karşı koruma sağlıyor.
Allied Vision, senkronize RGB renk yakalama ve GPU hızlandırmalı stereo tabanlı 3D nokta bulutu oluşturmayı kompakt bir CoaXPress çizgi tarama mimarisinde birleştirerek rakiplerinden ayrışıyor. Bu, endüstriyel denetimde yeni bir dönemin kapılarını aralıyor!