- ertwert
- Konu Yazar
www.automation-mag.com
22 Mayıs 2026
Yazılma Tarihi: 22 Mayıs 2026
Değiştirilme Tarihi: 22 Mayıs 2026
ADNOC Haberleri
ADNOC, Tehlikeli Enerji Ortamlarında Güvenliği Artırmak İçin Ağır Hizmet Robotunu Devreye Aldı
ADNOC, yüksek riskli endüstriyel operasyonlarda ekipman taşıyabilen otonom bir denetim sistemi ve robotik bir platformun ortak geliştirilmesiyle, tehlikeli enerji ortamlarında güvenliği artırma yolunda önemli bir adım attı. www.adnoc.ae
ADNOC, Taweelah Gaz Sıkıştırma Tesisi'nde Taurob'un ağır hizmet tipi denetim robotunu devreye alarak tehlikeli operasyonel ortamlarda otonom denetimler gerçekleştirmeye başladı. Şirket ayrıca, sektörün ilk ağır hizmet tipi operatör robotunun geliştirildiğini duyurdu. Bu robot, endüstriyel ekipmanları uzaktan veya otonom olarak manipüle etmek ve böylece yüksek riskli alanlarda personel ihtiyacını azaltmak üzere tasarlandı.
Bu girişimler, ADNOC'un yapay zeka, robotik ve otonom sistemleri enerji operasyonlarına entegre ederek güvenliği, operasyonel güvenilirliği ve endüstriyel performansı artırmaya yönelik geniş stratejisinin bir parçasıdır.
Otonom Denetim Sistemleri Gaz Tesislerinde Tehlike Tespitini Destekliyor
Devreye alınan Taurob denetim robotu, 3D LiDAR ve 360 derecelik görüş açısına sahip termal görüntüleme gibi entegre sensör teknolojilerini kullanarak sahada otonom izleme yapıyor. Bu sistem, gaz sızıntıları, sıcaklık anormallikleri ve diğer operasyonel tehlikeler gibi anormal durumları güvenlik olaylarına dönüşmeden önce tespit etmeyi amaçlıyor.
Robotik denetim platformları, aşırı sıcaklıklar, kapalı alanlar ve patlayıcı atmosferlerin personel için risk oluşturduğu petrol ve gaz ortamlarında giderek daha fazla kullanılıyor. Bu tür sistemler, otonom bir ilk müdahale izleme katmanı olarak çalışarak denetim sıklığını artırırken doğrudan insan maruziyetini azaltabilir.
Endüstriyel Müdahale Görevleri İçin Tasarlanmış Ağır Hizmet Operatör Robotu
Denetim yeteneklerinin ötesinde, ADNOC, Taurob, Equinor, Petrobras, TotalEnergies, Saft ve Net Zero Teknoloji Merkezi ile ARGOS Ortak Endüstri Projesi aracılığıyla fiziksel müdahale görevlerini yerine getirebilecek ağır hizmet tipi bir operatör robotu geliştirmek için işbirliği yapıyor.
Planlanan sistem, -20°C ila 60°C arasındaki sıcaklıklarda çalışacak ve ekipman kaldırma, valf çalıştırma ve gösterge okuma gibi faaliyetleri gerçekleştirecek şekilde tasarlandı. Bu işlevler geleneksel olarak bakım personelinin tehlikeli ortamlarda çalışmasını gerektiriyordu.
ADNOC'a göre, robot hem uzaktan operasyonu hem de otonom yürütme modlarını destekleyerek, operasyonel risk bölgelerinde sürekli insan varlığına ihtiyaç duymadan bakım faaliyetlerini mümkün kılacak. Operatör robotunun 2026 yılı sonuna kadar faaliyete geçmesi bekleniyor.
Endüstriyel Yapay Zeka ve Robotik Güvenlik İzleme Yeteneklerini Genişletiyor
Bu devreye alma, ADNOC'un yapay zeka destekli güvenlik teknolojilerini daha geniş çapta benimsemesiyle uyumlu. Şirket, HSE Cockpit.ai platformunun, operasyonel riskleri tırmanmadan önce önlemeyi amaçlayan gerçek zamanlı izleme ve öngörücü denetim sayesinde güvenlik olaylarını %30 oranında azalttığını belirtiyor.
ADNOC ayrıca, kapalı alanlar ve kısıtlı operasyonel bölgeler dahil olmak üzere kara, deniz ve hava ortamlarında emisyon izleme, tehlikeli denetimler ve olay müdahalesi için robotik ve dronları kullanıyor.
Yapay zeka denetiminin otonom robotik ile entegrasyonu, enerji altyapısında giderek artan bir eğilimi yansıtıyor; burada öngörücü analitik ve fiziksel otomasyon, endüstriyel güvenliği ve varlık güvenilirliğini desteklemek için giderek daha fazla birlikte çalışıyor.
Ek Bağlam
Orijinal ürün duyurusunda teknik özellikler ve rekabetçi kıyaslama yer almamaktadır.
Enerji altyapısı için endüstriyel denetim ve müdahale robotları, Taurob, Boston Dynamics ve ANYbotics gibi platformlarla rekabet etmektedir. Kıyaslama kriterleri genellikle otonom navigasyon yeteneği, çevresel tolerans, taşıma kapasitesi, sensör entegrasyonu ve tehlikeli ortamlar için uygunluğu içerir. Boston Dynamics'in Spot'u ve ANYbotics'in ANYmal'ı gibi mevcut sistemler denetim görevleri için yaygın olarak kullanılmaktadır, ancak öncelikle ağır hizmet manipülasyonundan ziyade mobilite ve izleme için optimize edilmiştir.
Planlanan ADNOC-Taurob operatör robotu, otonom denetimi, valf çalıştırma ve -20°C ila 60°C arasındaki sıcaklıklarda ağır ekipman taşıma dahil olmak üzere fiziksel müdahale yetenekleriyle birleştirerek farklılaşıyor. Hem denetim hem de endüstriyel manipülasyon yapabilen çok işlevli robotlar, denetim ve müdahale sistemlerinin genellikle ayrı ayrı konuşlandırıldığı petrol ve gaz operasyonlarında daha az yaygındır.
Natania Lyngdoh, Induportals editörü tarafından yapay zeka desteğiyle düzenlenmiştir.
www.adnoc.com
Daha Fazla Bilgi İçin Sorun…